Appelscha-website-headers_25.jpg

Oldeberkoop3Oldeberkoop is met haar beschermde dorpsgezicht het meest karakteristieke dorp van de gemeente. Ondanks haar bescheiden omvang en het geringe aantal inwoners is Oldeberkoop een bekendheid in de wijde omtrek. Een bijzonder Fries brinkdorp waar we cultuur, natuur en ambacht combineren met gastvrijheid en gezelligheid.

Oldeberkoop valt op als een dorp met allure, mede te danken aan de sporen die het grootgrondbezit van de familie Willinge Prins heeft achtergelaten. In het centrum zelf vindt u leuke winkels en gezellige terrasjes. Ook kent het dorp veel bedrijven waar mensen met passie en liefde voor hun werk op ambachtelijke wijze producten maken. Voorbeelden hiervan zijn Kaasboerderij De Stelp, Kunstruimte Hiemstra, Hawar Silkdesign en Siersmederij Oldeberkoop.Fietsen en wandelen Vanuit het dorp zijn er 8 wandelroutes beschreven.

Maar dat is niet alles... wat te denken van de prachtige natuur. Oldeberkoop ligt ingesloten tussen enkele prachtige en bijzondere bossen. De natuurgebieden Delleboersterheide en het Diakonievene van It Fryske Gea liggen bovendien op een steenworp afstand.

Wilt u meer dan één dag in ons dorp blijven? Wij hebben niet alleen een hotel, maar ook meerdere bed- and-breakfasts waar u kennis maakt met de lokale gastvrijheid. Voor varende bezoekers is er de prachtige passantenhaven De Uutwiek. Verder is er een ruim aanbod van horeca met leuke terrassen.

In Oldeberkoop wordt veel georganiseerd. Jaarlijks worden o.a. de Kunst en Kijkroute Open Stal, de VoorjaarsFair en meerdere Friese Streekmarkten gehouden. Maar ook is Oldeberkoop een goede uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten.

Architectuurroute

Oldeberkoop herbergt meerdere bijzondere panden. Er wordt veel aandacht besteed aan het in stand houden van dit cultuurgoed. Een goed voorbeeld daarvan is de imposante Bonifatiuskerk. Op dit moment wordt de ringmuur in oude luister hersteld. Maar er is meer te vertellen. Kunsthistoricus Peter Karstkarel neemt u in het informatieve boekje "Architectuurroute" mee op een tocht langs de markante panden in Oldeberkoop. Het boekje "Architectuurroute" is voor €2,50 verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt aan de Wolvegasterweg 1 in Oldeberkoop.

Fietsen en wandelen

Vanuit het dorp zijn er 8 wandelroutes beschreven. U kunt deze via onze website www.oldeberkoop.nl zonder kosten downloaden. De routes variëren in lengte van 9 tot 25 kilometer en leiden door de mooiste stukjes natuur in de omgeving. Ook is hier de gemarkeerde wandelroute “Van Kanon tot Geit” van 6 kilometer te vinden.

Daarnaast zijn er fietsroutes gemaakt. Voor het grootste deel wordt gebruik gemaakt van het bestaande fietsknooppunten-systeem zodat de routes gemakkelijk te volgen zijn. Op sommige punten is afgeweken omdat daarmee een betere route vanuit Oldeberkoop ontstaat. De afwijkingen zijn nauwkeurig aangegeven. Ook deze routes zijn zonder kosten via de website te downloaden.

Friese Streekmarkt

Op de eerste zaterdag van de maanden mei tot en met oktober kunt u de Friese Streekmarkt bezoeken. U vindt hier Friese producten die op een ambachtelijke en vaak kleinschalige wijze geproduceerd worden door mensen met liefde voor hun bedrijf en producten. Aangeboden worden onder andere aardappelen, groenten, fruit, vis, vlees, kaas, zuivel, ijs, honing, wijnen, jams, siropen, hertenvlees en kakelverse eieren.

Kunst- en Kijkroute Open Stal

Al jarenlang wordt gedurende de zomer de Open Stal georganiseerd, een Kunst- en Kijkroute. Dit kunstevenement heeft een vaste plek in de agenda veroverd van kunstliefhebbers in het hele land. Op ruim twintig binnen- en buitenlocaties in het dorp is werk te zien van verschillende kunstenaars. Het werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, textiele vormen, glas in lood, grote en kleine objecten, keramiek, multimediaprojecten enzovoort. In 2011 bij de 40e editie waren er 11.000 bezoekers. Een record.

De Open Stal is in 2012 van 28 juli t.e.m. 26 augustus dagelijks geopend van 13.00 tot 18.00 uur. Wanneer u niet zo van wandelen houdt, staat er een witte fiets klaar.

Passantenhaven De Uutwiek

Voor wie Zuidoost Friesland per boot bezoekt via de Turfroute, is een overnachting in Passantenhaven De Uutwiek een must. Er zijn uitgebreide voorzieningen zoals een wasmachine en een wasdroger. De douches zijn gratis te gebruiken bij een overnachting. Voor een bezoek aan het dorp staan gratis fietsen klaar. Kijk voor meer informatie op www.oldeberkoop.nl