Appelscha-website-headers_22.jpg

Drents-Friese Wold

DRE 0009Om het Drents-Friese Wold de achtertuin van Appelscha te noemen zou oneerbiedig zijn en geen recht doen aan de omvang van het bos- en heidegebied van 61 vierkante kilometer. Slechts een stap buiten het dorp en de prachtig gevarieerde natuur van het Nationaal Park begint. Een waar Walhalla voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers; met maar liefst veertig gemarkeerde wandelroutes en meer dan zestig kilometer aan verharde fietspaden. Daar tussendoor lopen weer diverse ruiterroutes voor paardrijders en twee aparte trials voor sportieve ATB fietsers. De startpunten van de verschillende routes zijn met kleur en lengte aangegeven vanaf de verharde wegen. Bij Tourist Info Punt aan de Boerestreek in Appelscha of in het Buitencentrum Drents-Friese Wold kunnen bezoekers zich vooraf al oriënteren.

Het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is ontstaan uit de heide en stuifzandgebieden tussen Zuid Friesland en Drenthe. Middeleeuwse boeren lieten er hun schapen grazen en plagden de grond af voor hun potstallen. Zo kwamen schrale gronden bloot te liggen waar de wind stuifduinen veroorzaakte: het Aekingerzand aan de rand van Appelscha, in de volksmond ‘De Kale Duinen’, is daar een uniek voorbeeld van. Overige gebiedsdelen werden aan het begin van de vorige eeuw beplant.

Natuurherstel door Staatsbosbeheer

De laatste tientallen jaren maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor het herstel van de oude heidelandschappen en meer natuurlijke variatie in de bos-gebieden. Zo zijn de boommarter en de zwarte specht inmiddels vaste bewoners en herbergt het Drents-Friese Wold een rijke soortenverzameling aan paddenstoelen. Kroon op het werk is de reconstructie van de Vledder Aa, de bovenloop van de beek ligt sinds 2004 weer volledig in zijn natuurlijke omgeving.

Buitencentrum

Net buiten Appelscha ligt de noordelijke toegang tot Het Drents-Friese Wold. Staatsbosbeheer heeft er een Buitencentrum waar de natuurlijke rijkdom van het park en de recreatieve mogelijkheden worden toegelicht. In woord en beeld, maar ook door middel van zintuigenlijke, ervaringen: hier valt Het Drents-Friese Wold te ruiken, horen, zien en proeven. Een permanente expositie doet de wordingsgeschiedenis van het gebied uit de doeken: van de schaapskuddes, tot de invloed van kunstmest en naar de huidige rol van SBB zelf. Het buitencentrum heeft een eetcafé en een gezellig terras met speeltoestellen voor kinderen.

Fiets4daagse Appelscha

De 38ste fiets4daagse Appelscha vindt plaats  van 22 t/m 25 augustus 2017.
Vier dagen fietsen en genieten van het Drents-Friese Wold, polderlandschappen en vele bezienswaardigheden.
Aan het einde van de Fiets4daagse is er gezellige livemuziek in het Racket & Health Centre en zal de trekking van de verloting worden gehouden.