Appelscha-website-headers_07.jpg

Donkerbroek1Donkerbroek, een prachtig dorp aan de weg van Drachten naar Emmen, ligt ook aan de Turfroute. Niet alleen op de brug midden in het dorp heeft u een mooi uitzicht op de Opsterlandse Compagnonsvaart, maar ook, in noordelijke richting, op een leuk terrasje bij het water. Aan de overzijde staat café de Vosseheer, waar ook een TIP-foldersteunpunt is gevestigd.

De Nederlands Hervormde Kerk is een bijzondere kerk. De klokkenstoel is een typisch Friese constructie, waarin de kerkklokken worden opgehangen. Op het parkeerterrein tegenover restaurant Het Witte Huis vindt u het beeld van de Klokkenluider. De klokkenluider zelf woont elders in het dorp. Het dorp kende vroeger ook twee molens.

U kunt prachtig fietsen in het buitengebied van het dorp Donkerbroek. Noordelijk grenst het aan het uitgestrekte natuurgebied Duurswouder heide. U kunt langs de Balkweg richting Makkinga fietsen en bij het riviertje de Tjonger het fietspad langs het water opgaan. Deze route langs het riviertje is nog betrekkelijk nieuw en voert u zelfs naar Oldeberkoop en nog verder. Bent u meer een liefhebber van wandelen, dan is landgoed Ontwijk zeker een aanrader. U kunt het landgoed vanaf de Balkweg, maar ook vanaf de Vaart binnengaan. Op dit landschap van Staatsbosbeheer zijn verschillende bijzondere planten te vinden. Meer informatie kunt u vinden op de website van Donkerbroek.