Appelscha-website-headers_13.jpg

SmaakFietsRoute

smaakrouteFIETSEN EN GENIETEN VAN STREEKPRODUCTEN

Een SmaakRoute is een afwisselende fietstocht gecombineerd met een aantal culinaire stops op bijzondere adressen waar je kunt genieten van producten uit de streek. Je fietstocht wordt een smakelijke belevenis. Geen vaste dag, aanvangstijd of startpunt. Vrijheid en flexibiliteit staan voorop!

Hoe rijd je de SmaakRoute?

Je bepaalt zelf je tijd en punt van vertrek, je tempo en de lengte van de pauzes. Je kunt bijvoorbeeld opstappen in Veenhuizen bij Bitter en Zoet (fietsverhuur) of in het centrum van Appelscha (fietsverhuur Rikus Kramer) of op elk ander punt langs de route. Je bepaalt ook zelf bij welke adressen je wilt stoppen voor een streekgerecht. Wil je liever aan één stuk doorfietsen en afsluiten met een diner, dan kan dat uiteraard ook! Op de achterzijde van het routeboekje vind je de openingstijden en of reserveren gewenst is. Als je bij een restaurant arriveert, meld dan dat je de SmaakRoute rijdt.

Hoe lang is de SmaakRoute?

De gearceerde route is 47 km. Als je de route inkort via het centrum van Appelscha dan is hij 38 km. Dan mis je wel een mooi tracé door het Drents Friese Wold, maar dat deel kun je uiteraard later nog eens rijden. De route leidt door het uitgestrekte Fochtelooërveen waar je kunt genieten van de stilte en de weidse vergezichten. Er zijn hier een uitkijktoren en een uitkijkpunt (bij knooppunt 66 en 64). Tijdens de vervening in de vorige eeuw zijn hier wieken gegraven om de turf te vervoeren vanuit het veen. Tegenwoordig kun je hier kanoën (reserveren via Appelscha-Outdoor). Ook leidt de route door het Nationaal Park Drents Friese Wold. Dit is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied in Nederland. Daarnaast staat het Drents Friese Wold bekend om zijn stuifzandgebied de Kale Duinen. Er zijn meerdere SmaakRoutes in Drenthe. U kunt voor de routes terecht bij het Tourist Info Punt en de Foldersteunpunten.