Appelscha-website-headers_19.jpg

Makkinga4Makkinga is zo'n lieflijk dorpje aan de oude weg tussen Oosterwolde en Oldeberkoop. De Brink doet denken aan die welke het beeld van veel Drentse dorpen bepalen. Het vormt niet zoals in die plaatsen het leefcentrum van het dorp, maar geeft wel een accent aan de rust die in Makkinga heerst. Makkinga is tweemaal de hoofdplaats van de gemeente geweest, van 1802 tot 1812 en van 1855 tot 1886.

Het dorp is een bezoek meer dan waard. Er staat een prachtige oude korenmolen, de Weijert. Deze in 1984 gerestaureerde molen kunt u elke zaterdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur bezichtigen. Er worden allerlei artikelen verkocht en vrijwilligers houden de molen gaande. En als u er toch bent, bezoek dan ook het bijzondere museum Oold Ark (oude gereedschappen). Er zijn oude werkplaatsen ingericht met de oude gereedschappen die daar vroeger in werden gebruikt. Vooral die combinatie maakt het museum erg aantrekkelijk, omdat het een goed beeld geeft van de wijze waarop oude ambachten werden uitgeoefend.

Grote bekendheid geniet Makkinga door de maandelijkse vlomarkt, die op elke laatste zaterdag van de maanden maart t/m oktober wordt gehouden. Het schijnt de grootste openluchtmarkt van het noorden te zijn. Ook een bezoekje aan het hertenkamp is de moeite waard.

Meer informatie over het dorp en de bezienswaardigheden is te vinden op de website van Makkinga.