Appelscha-website-headers_21.jpg

Waskemeer1Waskemeer is een klein, maar gezellig dorp, schitterend gelegen tussen de bossen en heidevelden van Duurswoude, Bakkeveen en ‘Het Blauwe Bos’ en tevens op korte afstand van het ‘Fochteloërveen’ en het nationaal park ‘Het Drents Friese Wold’. Hierdoor kent Waskemeer volop recreatiemogelijkheden. Er is een goed netwerk aan fietspaden en prachtige wandelpaden zoals het “Rondje Waskemeer” en er zijn zwembaden in nabije buurdorpen Bakkeveen en Haulerwijk.

Ravenswoud2Ravenswoud is sinds 1952 een zelfstandig dorp. Het ligt heerlijk rustig bij de Compagnonsbossen en u bent op een steenworp afstand van het Fochteloërveen. Het dorp heeft natuurlijk alles te maken met de vervening. Er werd vanuit de Opsterlandse Compagnonsvaart een stelsel van wijken gegraven om zo ver mogelijk het veen in te kunnen komen met de turfscheepjes om turf te laden. Die wijken moesten door de veenarbeiders worden gegraven. Ravenswoud heette vroeger Appelscha-3e Wijk.

Oosterwolde3Oosterwolde is sinds 1886 de hoofdplaats van Ooststellingwerf. In de bibliotheek aan de Quadoelenweg bevindt zich een TIP-foldersteunpunt. Oosterwolde is royaal voorzien van winkels en horecabedrijven, waardoor u niet alleen uw boodschappen daar kunt doen, maar ook in één van de restaurants goed kunt eten. Oosterwolde is niet alleen de hoofdplaats, maar telt ook de meeste van de bijna 25.000 inwoners van de gemeente.

Oldeberkoop3Oldeberkoop is met haar beschermde dorpsgezicht het meest karakteristieke dorp van de gemeente. Ondanks haar bescheiden omvang en het geringe aantal inwoners is Oldeberkoop een bekendheid in de wijde omtrek. Een bijzonder Fries brinkdorp waar we cultuur, natuur en ambacht combineren met gastvrijheid en gezelligheid.

Nijberkoop1Nijeberkoop is één van de kleinste dorpen van de gemeente Ooststellingwerf. Het ligt aan de doorgaande weg van Oosterwolde naar Wolvega. Nijeberkoop geniet landelijke bekendheid door roofdierenopvangcentrum Pantera. Dit centrum is alleen toegankelijk voor donateurs. In het dorp bevindt zich een fraaie klokkenstoel met zadeldak. In Nijeberkoop start een aantal prachtige wandelingen, onder andere door het Diaconieveen.

Makkinga4Makkinga is zo'n lieflijk dorpje aan de oude weg tussen Oosterwolde en Oldeberkoop. De Brink doet denken aan die welke het beeld van veel Drentse dorpen bepalen. Het vormt niet zoals in die plaatsen het leefcentrum van het dorp, maar geeft wel een accent aan de rust die in Makkinga heerst. Makkinga is tweemaal de hoofdplaats van de gemeente geweest, van 1802 tot 1812 en van 1855 tot 1886.

Langedijke1 de melkerLangedijke is het kleinste dorp van de gemeente Ooststellingwerf. De beeldhouwster Suze Boschma heeft voor Langedijke het beeld ‘De Melker' gemaakt, waarin duidelijk wordt hoe boerenknechten vroeger de koeien molken. Daar is in de loop van de tijd veel aan veranderd, getuige de kapitale melkstallen met gedeeltelijk of geheel geautomatiseerde melkinstallaties.

Haulerwijk2 centrumIn het noorden van de gemeente Ooststellingwerf liggen de dorpen Haulerwijk en Waskemeer. Waskemeer heette vroeger Haulerwijk-beneden. Deze dorpen zijn ontstaan in de periode dat er turf werd gewonnen in deze streek, de zogenoemde vervening. Ze zijn gelegen langs kanalen en vaarten, die toen een erg belangrijke rol speelden voor het vervoer van de turf.

Haule2 Pad naar blauwe bosHaule ligt in de gemeente Ooststellingwerf - het mooiste stukje Drenthe in Friesland. Het is een streekdorp met in hoofdzaak lintbebouwing. De hoofdas is een lange weg met een haakse verkaveling van de landerijen op die hoofdroute. Vroeger waren alle landerijen omzoomd met boswallen. Nu is het een modern landbouwdorp met grote boerderijen. Centraal in het dorp staan de school, het dorpshuis en het dorpscafé.

Fochteloo1 herrinering korhoendersWie denkt aan Fochteloo, denkt onmiddellijk aan het immense Fochteloërveen van Natuurmonumenten. Toch is ook het streekdorp zelf de moeite van een fietstocht waard. Ook hier is een fraaie klokkenstoel gelegen langs de weg.

Elsloo2Dorp van rust en prachtige natuur.

Elsloo is een van middelgrote dorpen in de gemeente Ooststellingwerf. Het dorp heeft iets meer dan 600 inwoners en biedt vooral rust en natuur. Het dorp grenst aan het grote natuurgebied ‘Het Drents-Friese Wold’ en heeft enkele kleinere natuurgebieden in de directe omgeving zoals De Stobbepoel en De Schaopedobbe.

Donkerbroek1Donkerbroek, een prachtig dorp aan de weg van Drachten naar Emmen, ligt ook aan de Turfroute. Niet alleen op de brug midden in het dorp heeft u een mooi uitzicht op de Opsterlandse Compagnonsvaart, maar ook, in noordelijke richting, op een leuk terrasje bij het water. Aan de overzijde staat café de Vosseheer, waar ook een TIP-foldersteunpunt is gevestigd.